Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας

Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 20, ΤΚ 26221, Πάτρα 4ος όροφος.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2610 620 146 & 6973 302 083

e- mail: syndikatooikodomonpatras@gmail.com

Άστα ρε πονηρέ..

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Μαζική κινητοποίηση των μεταναστών εργατών γης της Νέας Μανωλάδας στα υπουργεία Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής (VIDEO - ΦΩΤΟ)


Μαζική κινητοποίηση στα υπουργεία Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς και στην πρεσβεία του Μπαγκλαντές, πραγματοποίησαν την Τρίτη 8 Γενάρη 2019 μετανάστες εργάτες γης από την περιοχή της Νέας Μανωλάδας.

Δεκάδες μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους διέμεναν στον καταυλισμό που κάηκε τον περασμένο Ιούνη, ταξίδεψαν με λεωφορεία από την περιοχή, εκφράζοντας έτσι την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν ενάντια στους άθλιους όρους ζωής και δουλειάς με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι.
Σημειώνεται ότι η σημερινή ήταν η δεύτερη κινητοποίηση που οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων και το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, καθώς αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε προηγηθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Τονίζεται ότι αντιπροσωπείες συνδικαλιστών έχουν βρεθεί κι άλλες φορές στο πλευρό των εργατών γης με επισκέψεις, περιοδείες και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν τις τεράστιες ευθύνες των εργοδοτών, των πρεσβειών των χωρών καταγωγής των μεταναστών και της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργάτες γης.

«Αλληλεγγύη στους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας», ανάγραφε το πανό που ξεδίπλωσαν οι εργαζόμενοι μπροστά από το υπουργείο Εργασίας, ενώ οι μετανάστες φώναζαν συνθήματα στη γλώσσα τους, αλλά και στα ελληνικά, όπως «Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι».

Υπενθυμίζεται ότι τα προβλήματα που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών έχουν χειροτερέψει μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό τους το περασμένο καλοκαίρι. Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και τις επισκέψεις στελεχών της στην περιοχή, ακόμα και η έκτακτη οικονομική βοήθεια που υποσχέθηκε η υπουργός Εργασίας σε αυτούς που έχασαν τα πάντα το περασμένο καλοκαίρι στην πυρκαγιά δεν έχει δοθεί.

Εξακολουθούν τα προβλήματα και ο εμπαιγμός
Στο υπουργείο Εργασίας, αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών και των μεταναστών είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα, Ανδρέα Νεφελούδη, στον οποίον έθεσαν όλα τα ζητήματα και τα αιτήματα που έχουν αποφασίσει οι εργάτες μέσα από Γενική τους Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.

Η υπουργός Εργασίας δεν ήταν παρούσα στη συνάντηση παρά το γεγονός ότι οι Ομοσπονδίες είχαν έγκαιρα ενημερώσει για την κινητοποίηση. Η μόνη υπόσχεση που έλαβαν ήταν η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε όσους διέμεναν στον καταυλισμό που κάηκε πριν επτά μήνες.

Όπως ανέφερε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, ακόμα κι αυτή η δέσμευση δεν πρόκειται να γίνει πράξη χωρίς την οργάνωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων. Εξάλλου, τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης είχε υποσχεθεί η Ε. Αχτσιόγλου και τον περασμένο Σεπτέμβρη χωρίς να γίνει μέχρι σήμερα πράξη.

Αναφορικά με την ανάγκη για υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργατών, το υπουργείο ισχυρίστηκε πως δεν είναι δική του αρμοδιότητα και ευθύνη, ενώ το ίδιο είχαν κάνει νωρίτερα οι εκπρόσωποι της πρεσβείας του Μπαγκλαντές, κοροϊδεύοντας από κοινού τους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα, οι μετανάστες εξακολουθούν να δουλεύουν ανασφάλιστοι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%. Τις επόμενες μέρες ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος χωρίς να έχει γίνει κανένας έλεγχος για την αδήλωτη εργασία από τους αρμόδιους μηχανισμούς. Στη Μανωλάδα, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, χιλιάδες εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, ζουν σε πρόχειρα παραπήγματα μέσα στη βαρυχειμωνιά χωρίς στοιχειώδη προστασία από το κρύο, χωρίς νερό και ρεύμα. Μάλιστα, συχνά αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο στους μεγαλοκαλλιεργητές και να αντιμετωπίζουν τους εκβιασμούς τους.

«Πρέπει να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά», τόνισε ο Βασίλης Σταμούλης, καλώντας τους εργαζόμενους σε οργάνωση στο Εργατικό Κέντρο, στα σωματεία και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Τόνισε την ανάγκη οι μετανάστες εργάτες να παλέψουν ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που τους θέλει ανασφάλιστους και «παράνομους» για να μπορούν οι εργοδότες να τους εκμεταλλεύονται πιο στυγνά, να τους εκβιάζουν να δουλεύουν με χαμηλά μεροκάματα και να ζουν σε άθλιες συνθήκες, να αγωνιστούν κόντρα στους εργοδότες για τα ζητήματα της υγείας και της ασφάλειας, για το μεροκάματο, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργάτες γης.

 Άμεση επανέκδοση διαβατηρίων και δημόσιων εγγράφων
Η κινητοποίηση συνεχίστηκε έξω από το γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Κλάπα, με τον οποίο είχε οριστεί συνάντηση για το ζήτημα των δημοσίων εγγράφων που καταστράφηκαν στην πυρκαγιά το καλοκαίρι και δεν έχουν ακόμα επανεκδοθεί. Αναφορικά με το σχετικό πρόβλημα, ο γενικός γραμματέας επικοινώνησε με τους εκπροσώπους του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να δρομολογηθεί η χορήγηση αδειών για «ανθρωπιστικούς λόγους» σε όσους όσοι έχασαν τα έγγραφά τους στη φωτιά.

Το ζήτημα της έκδοσης διαβατηρίων είχε τεθεί και στην πρεσβεία του Μπαγκλαντές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχει εκδοθεί μόλις ένα διαβατήριο, σε σύνολο 300 περίπου μεταναστών που ζούσαν στον καταυλισμό που κάηκε. Οι εκπρόσωποι της πρεσβείας ενημέρωσαν πως το Σάββατο 12 Γενάρη θα παραδοθούν τα πρώτα 60 διαβατήρια και θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα τα υπόλοιπα.

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές επισήμαναν πως οι καθυστερήσεις και το κόστος που αφορά την έκδοση των διαβατηρίων είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι μετανάστες εργάτες και ζήτησαν να δοθεί λύση. Ξεκαθάρισαν ακόμα στους εκπρόσωπους της πρεσβείας πως η όποια προσπάθεια παρεμπόδισης των κινητοποιήσεων και της συμμετοχής των μεταναστών σε αυτές θα πέσει στο κενό, ενώ ανέδειξαν στους συναδέλφους τους τις ευθύνες και της κυβέρνησης του Μπαγκλαντές που οδηγεί το λαό της χώρας στη φτώχεια και τη μετανάστευση.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.